Výborná restaurace v čele se specialitami z Hlívy ústřičné. Hlíva ústřičná – to je historie, současnost a budoucnost vyhlášené sirákovské kuchyně, jejíž základním kamenem je právě tato chuťově originální a ve všech směrech zdraví prospěšná houba – Hlíva ústřičná.
Již od počátku provozu Motorestu Sirákov v roce 1967 byla Hlíva ústřičná a speciality z ní připravované, tahákem místní kuchyně. Vlastník objektu JZD Svornost Liptál pěstovalo hlívu ústřičnou ve vlastních prostorách. Bohužel v devadesátých letech z mnoha, převážně organizačních důvodů tato specialita Hlíva ústřičná z místní kuchyně zmizela.
Novodobá historie této pochoutky nastoupila se změnou majitele v roce 1996, kdy se tato chutná a zdravá houba Hlíva ústřičná vrátila do naší kuchyně. To se nám po zdolání peripetií s nalezením stálého a kvalitního dodavatele zdařilo. Do dnešních dnů tuto zdravou houbu dodává Pěstírna hub Blatnička s.r.o. – pana Roberta Mičulky.
Proč Hlíva ústřičná?
Tato houba je úplným elixírem zdraví a mládí, má mnoho léčivých účinků. Mimo jiné má příznivý vliv například na snižování poruch metabolizmu cukru a tuku, zvyšování obranyschopnosti organizmu, zmírňování chronické infekce, zánětů a únavy, regulovat peristaltiku střev, úpravu krevního tlaku, funkci cévního systému, zmírňování strnulosti šlach, alergie, stres a zátěž organizmu. V neposlední řadě její výbornou vlastností je skvělá chuť a možnost spousty druhů
přípravy pokrmů, pochutin, specialit a salátů.
Hlíva ústřičná je v naší kuchyni připravována jako samostatné pokrmy, součást receptur mnoha pokrmů teplých i studených, což celkově přispívá jedinečnosti a originalitě místní restaurace.